CARE SUNT EFECTELE UTILIZĂRII TELEFOANELOR PESTE NOAPTE PENTRU SĂNĂTATEA DUMNEAVOASTRĂ?

UN STUDIU RECENT S-A UITAT LA TIPARELE DEZVOLTATE DE A FI TREZIT DE TELEFONUL TAU ȘI EFECTELE SMARTFONURILOR PENTRU SĂNĂTATEA GLOBALĂ.

Efectele smartphone-urilor asupra somnului pot fi destul de dăunătoare. A fi treziți în timpul somnului nostru nu numai că poate reduce calitatea somnului, ci poate provoca întradevăr efecte negative atât asupra sănătății mentale, cât și a celei fiziologice.

Se crede că smartphone-urile perturbă o etapă a somnului nostru, cunoscută sub numele de somn „cu undă lentă”, care este cea mai profundă etapă a somnului. Lipsa somnului de calitate poate fi atribuită unor perturbări ale undelor lente și poate provoca în continuare efecte dăunătoare asupra sănătății noastre.

Studiile cu privire la efectele smartphone-urilor asupra somnului nu sunt nimic nou, dar ele sunt adesea limitate la auto-raportare de către persoane. De asemenea, utilizează adesea un eșantion de adulți sau adolescenți mai tineri, ceea ce poate afecta rezultatele.

Un studiu a încercat să investigheze în mod obiectiv modul în care obiceiurile noastre de somn sunt afectate de utilizarea smartphone-ului peste noapte. După cum sa raportat în PLOS One, un eșantion de 815 persoane a fost distribuit smartphone-uri care rulează un software pentru a înregistra continuu activitatea utilizatorilor. Activitatea utilizatorilor în timpul în care au raportat că sunt adormiți a fost înregistrată și analizată în continuare.

Cercetătorii au descoperit că unul din trei își folosise încă telefoanele mobile în primele două ore de somn. Dintre participanți, 12-15% foloseau încă telefoanele mobile în toiul nopții. Se raportează că majoritatea activității sunt mesaje text.

Patruzeci și unu la sută dintre participanți au raportat că au cel puțin o zi de somn întrerupt din cauza activității smartphone-ului. Aceasta însemna mai puțin de șase ore de somn neîntrerupt. Cercetătorii au descoperit că întreruperea frecventă a fost legată de scăderea rezultatelor asupra sănătății. Aceasta a inclus șanse mai mari de a fi supraponderal.

În afară de ratele mai mari ale indicelui de masă corporală, cercetătorii nu au găsit probleme de sănătate mintală sau fizică asociate cu întreruperea somnului. Această constatare este surprinzătoare, având în vedere că multe alte studii găsesc adesea o relație între somnul afectat și depresie.

Cu toate acestea, întreruperile arată o asociere cu supraponderabilitatea și, prin urmare, prezintă îngrijorări într-un anumit grad. Pierderea somnului poate duce la disfuncții metabolice, așa cum au menționat autorii.

Cu toate acestea, studiul nu indică o relație cauzală între utilizarea smartphone-ului și efectele asupra somnului și sănătății. Este posibil ca smartphone-urile să fie folosite doar de participanții care sunt deja treji pentru a contracara plictiseala. În plus, există multe alte dispozitive care pot influența somnul, cum ar fi televizorul.

Scris de Maor Bernshtei